Proffi ja käsitöölise erinevused

Igal ametil on oma oskused, võimed ja eripärad. Mõned inimesed on suurema kogemusega ja suudavad oma tööd teha kiiresti ja kvaliteetselt, kuid kellegi teise jaoks kuulub vastupidi palju rohkem aega. Täna ma tahaksin oma ajaveebis käsitleda kaks omavahel erinevat mõistet, nagu "proffi" ja "käsitööline" ning arutada, mis on nende erinevused.

Kes on tõeline proff? Usun, et tegemist on oma tegevusvaldkonna eksperdiga, mitte-triviaalsete võimete ja oskustega professionaaliga ning tohutu kogemusega, mille ta on varem sarnaste ülesannete ja projektide täitmisel omandanud. Professionaaliks olemine tähendab oma teadmiste kehastamist, oskuste lihvimist, pidevat õppimist ja eranditult kasulikku olemist. Ma nimetaksin selliseid inimesi "parimaks teiste seas". Ja mis on oluline, "profid" on alati valmis vastata oma töö kvaliteedi eest, kuna nad on oma tegemistes kindlad.

Liigume nüüd "käsitöölise" juurde. Minu meelest on see inimene ka oma ala kursis, kuid mitte nii sügavalt kui professionaal. Käsitööline võib omada samu teadmisi kui professionaal, kuid mitte piisavalt kogemusi, et kiiresti leida lahendust talle pandud ülesannete jaoks. Tavaliselt käsitöölisel on teadmistelünke, mis võivad mõjutada töö kiirust või kvaliteeti.

Nüüd tahaksin puudutada ühiskonna suhtumise "proffidesse" ja "käsitöölisisse" inimestesse. Spetsialiste peetakse abivalmisteks inimesteks, kes on konkreetses valdkonnas parimad. Mis puudutab "käsitööliisi", siis pole kõik üheselt mõistetav. Ühelt poolt on need inimesed, kes täiendavad ka oma oskusi ja teadmisi professionaalidena ning tahavad end paremaks muuta. Teisest küljest teevad nad oma tööd aeglasemalt või vähem tõhusalt kui professionaalid, seega võib neid pidada teise klassi inimesteks.

Selle blogi kokkuvõtteks tahaksin öelda, et kuigi kõigi suhtumine plussidesse ja käsitöölisisse võib olla erinev, tundub mulle, et iga professionaal ühel või teisel alal oli kunagi käsitöölina, kes täiustas oma oskusi ja teadmisi saada paremaks, saada professionaaliks. Seetõttu on minu jaoks "käsitööliseks" olemine suur samm professionaaliks saamise suunas. 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

IT juhtimine ja riskihaldus

Põnevad IT lahendused kolmest erinevast aastakümnest

Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest