Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Reaalses elus oleme kõik harjunud järgima etiketi reegleid, olema kõigi vastu viisakad ja austama teiste inimeste vabadust. Kuid mõnikord võib Internetis olles unustada, et suhtled samade tõeliste inimestega nagu sina ja et peaks käituma lugupidavalt nende suhtes.

Selleks loodi Internetis käitumisreeglite kogum - Netikett. Ta on sama etikett, ainult küberruumis. Sellest kinni pidades saab käituda võimalikult inimväärselt keset Internetti.


Ole inimene

Inimene peab olema alati ja igal pool inimesena ning Internet pole erand. Mul on palju näiteid, kui internetis inimeseks jäädes suutsin konfliktid peatada või neid üldse mitte luua.

Sageli võib noorema põlvkonnaga Internetis suheldes kuulda neilt roppusi ja nende lugupidamatu suhtumine teistesse kasutajatesse pole haruldane. Selliste inimestega suheldes ja "ole inimene" filosoofiat järgides saate konflikti kiiresti tühjaks teha. Ilma nende provokatsioonidest eksitamata ja samal ajal kaasvestlejat austades saate mõjutada tema edasist suhtlemist teiste inimestega. See inimene saab aru, et Internetis end väärikalt tutvustades ei vaata te mitte ainult samu agressoreid kõrgemale tasemele, vaid võite saavutada ka palju rohkem suheldes teiste inimestega. Minuga juhtus sarnane juhtum, kus suutsin teisi inimesi veenduda, et teiste inimestega lahkelt suhtlemine on palju parem kui ebaviisakuse tasemele peatumine.

Tahaksin puudutada ka tagajärgede teemat. Nagu me teame, jäävad need sõnumid, mille me kunagi kellelegi saatsime, sageli Internetti paljudeks aastateks. Ja kui te ei pea kinni filosoofiast "Tee teisele, nagu tahad endale tehtavat", võite silmitsi seista probleemiga, kui kord kirjutatud jama või ebaviisakas suhtumine kedagi võib teile tõsiselt vastu hakata. Näidetest lubas mu sõber endale mitte ilusaid avaldusi riigi suunas, mida ta hiljem avalikku sektorisse ei palganud. Juhtub ikka.

Tahaksin kõik eelneva kokku võtta. Jääge inimeseks, nii päriselus kui ka Internetis, siis olete õnnelik.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

IT juhtimine ja riskihaldus

Põnevad IT lahendused kolmest erinevast aastakümnest