Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Tänaseks on infotehnoloogia jõudnud tasemele, mida 20 aastat tagasi ei osatud ettegi kujutada. Iga päev külastame erinevaid saite, kasutame sotsiaalvõrgustikke, sageli oma turvalisusele mõtlemata. Tegelikult pole lisaks IT-tehnoloogiate enda arendamisele ka häkkerite ja erinevate kräkkerite maailm seisma jäänud. Tänases blogis tahaksin puudutada üht Interneti-ohtu ja rääkida selle probleemi lahendamise erinevatest meetoditest.

Pahavara

Ja täna räägime viirusest ja sellest, kuidas sellega toime tulla. Viirus on omakorda iseseisev programm, mis installitakse vastu kasutaja tahtmist tema arvutisse. Viirus installib end tarkvarasse või operatsioonisüsteemi, kahjustab tarkvara ja levib seejärel kogu süsteemis edasi. Viiruste hulka kuuluvad näiteks nuhkvaraviirus, mis omakorda kogub kasutaja kohta erinevat teavet. Samuti reklaamvara viirused - Adware, mis manustab kasutajale erinevaid reklaame, ilma et see oleks lubatud või samad viiruse blokeerijad - Winlock, mis blokeerivad teie operatsioonisüsteemi ja nõuavad raha selle deblokeerimiseks.

Nagu varem aru saime, on tänapäeval Internetis tohutult palju erinevaid viiruseid ning meie kohusetundlike ja ausate Interneti-kasutajatena peame õppima nendega toime tulema. Nüüd tahan teile tutvustada kolme tõhusat viisi viiruste vastu võitlemiseks

Tehnoloogia

Tasub kasutada erinevaid pahavaratõrjeid ehk viirusetõrjeid. Kuigi neid kasutatakse sageli Windowsi operatsioonisüsteemis, ei tohiks neid teistes operatsioonisüsteemides ignoreerida. Samuti on väga oluline tehnoloogia, mida tuleks viirustevastases võitluses kasutada, tulemüür. Tulemüür on omakorda süsteem, mis takistab volitamata juurdepääsu võrku. Samuti tasub kasutada erinevaid detektoreid, näiteks haavatavuse detektoreid ja sissetungidetektoreid (IDS), mis analüüsivad võrku võimalike ohtude suhtes.

Koolitus

Inimesi on vaja harida pahavara, näiteks viiruse võimalike ohtude kohta. Kuna inimesed mõistavad, et Internet pole nende jaoks turvaline koht, hakkavad nad järgima reegleid, mis vähendavad viiruse arvutisse ilmumise võimalust. Nendest reeglitest tooksin välja põhjaliku postikontrolli ja internetis surfamise. Nende punktide tõttu tahaksin märkida, et te ei tohiks avada tundmatute adressaatide faile ega minna võõrastele Interneti-linkidele.

Reeglid

Niisiis märkisin ülaltoodud tekstis selliseid punkte nagu tundmatutele saitidele mitteminemine ja tundmatute adressaatide failide avamine. Samuti tasub kõikidele kontodele ja ka arvutile alati head paroolid panna. Sama ettevaatlik tasuks olla kolleegidega suheldes, kui märkad nende taga mingit kummalist käitumist. Sest mõnikord võidakse neid häkkida ja nende nime all võivad nad teie süsteemi erinevaid viirusi või midagi muud paisata.


Kokkuvõtteks tahan teha kokkuvõtte, et elu Internetis pole nii turvaline, kui esmapilgul võib tunduda, kuid ülaltoodud reegleid järgides saate Internetis viibimise ohtu vähendada.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

IT juhtimine ja riskihaldus

Põnevad IT lahendused kolmest erinevast aastakümnest

Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest