Eesti infoühiskonna visioon 2020

Eesti, nagu iga riik, mis armastab oma inimesi, vaatab oma paljutõotava tuleviku poole. Nüüd tahaksin analüüsida dokumendis „EESTI INFOÜHISKONNA ARENGUKAVA 2020” esitatud punkte ja võrrelda seda, mida meil selles prognoosis tegelikult õnnestus saavutada ja mille nimel tasub veel pingutada.

Esiteks tahaksin teile rääkida kõige enam realiseerunud visioonipunktist. Minu arvates see on lõik, mis kõlab järgmiselt: osariikide saitidel ja kui palju teenuseid neil oli, siis see on 2020. aastaga lihtsalt taevas ja maa. Selle aja jooksul loodi palju uusi valitsusteenuseid pakkuvaid veebisaite. Saidid on igal aastal paranenud ja paljud inimesed (isegi eakad) on mõistnud e-teenuste kasutamise lihtsust ja seetõttu on nende populaarsus kasvanud. Uskumatu paranemise selles valdkonnas andis ka Smart-id loomine. Paljud teenused on hakanud seda teenust kasutama autoriseerimismeetodi hõlbustamiseks. Inimesed ei pea enam sealt ID -kaarti ja paroole otsima, nüüd tehakse kõike läbi nutiseadme. Nii mugav see ongi!

Kuid kahjuks kõik prognoositud punktid ei täitunud 100%. Nüüd tahaksid üle minna, minu arvates, kõige hukatuslikuma prognoosi juurde. Mulle tundub, et see on kirje Haridus on muudetud IKT võimaluste mitmekesise kasutamise najal personaliseerituks. See lõik ütleb ka, et Käib agar teadmiste ja oskuste omandamine kiirelt ja kogu elu jooksul. Olukord Covid-iga näitas selgelt, et kaugõpe ja erinevad IKT lahendused võtavad lapsel õpetajalt isikliku tähelepanu. Vanemad olid väga nördinud, et nende lapsed, kes õpivad koolis, ei saa materjalist aru ja õpetajad omakorda ei suuda seda kõigile selgitada. Mida ei saa öelda tavalise õpetamise kohta, kui õpilane saab alati selgeks teha asja, millest ta aru ei saanud, olles otse klassis koos õpetajaga. Mulle tundub, et selles valdkonnas on ruumi kasvuks ning see prognoos on teostatav.

Kokkuvõtteks tahan öelda, et selle lühikese aja jooksul on enamik punkte ellu viidud või vähemalt on nende elluviimiseks alus pandud. Arvan, et Eesti saavutab lähiajal kõik eesmärgid täis, mida nad endale 2020. aastaks ennustasid, ning jätkab uute tulevikuplaanide seadmist ja saavutamist.


Allikas

https://www.mkm.ee/sites/default/files/elfinder/article_files/eesti_infouhiskonna_arengukava.pdf

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

IT juhtimine ja riskihaldus

Põnevad IT lahendused kolmest erinevast aastakümnest

Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest