Kaks näidet interneti varasemast ajaloost

Apple Desktop Bus


Tahaksin rääkida veel ühest USB -pordi ohvrist, Apple Desktop Busist

ADB - Apple Desktop Bus'i töötas välja Steve Wozniak, üks Apple'i asutajatest. Kaheksakümnendate keskel püüdis ta leida uut projekti, mida rakendada uutel Apple'i seadmetel, ja tundub, et leidis selle üles. Ta tuli ideele luua uus ühendussüsteem selliste seadmete jaoks nagu hiired ja klaviatuurid, nii et projekti enda elluviimine ei olnud kallis ja vaja oli vaid ühte jadakaablit. 1986. aastal ilmus esimene süsteem, millel kasutati Apple Desktop Bus, st Apple IIGS.

Selle pordi omaduste osas oli läbilaskevõime kuni 125 kbit /s, lubatud kuni 16 seadet ja kasutati jadavahetusprotokolli.

ADB-l oli omakorda probleem, see oli kuumade vahetuste jaoks elektriliselt ohtlik, mis tähendas, et ADB -ga ühendatud seadme sisse- ja väljalülitamisel, kui süsteem on sisse lülitatud, oli võimalus põletada nii port kui ka kogu emaplaat . 

Apple Desktop Bus oli kõigil Apple'i lauaarvutitel saadaval kuni 1999. aastani, misjärel asendati see toona populaarsema USB -pordiga.

 

FTP

Olen kindel, et kõik on seda nime kuulnud, kuigi see pärineb aastast 1971.

Kui Internetti veel polnud, aga arvutivõrgud olid juba olemas, tekkis vajadus faile ühest arvutist teisse üle kanda nii, et  see oleks suhteliselt usaldusväärne ja kiire. FTP oli selle probleemi lahendus.

Failiedastusprotokoll ehk FTP on andmeedastusprotokoll. Selle protokolli eripära oli see, et kui andmetega edastamise ajal midagi juhtus ehk tekkis mingi tõrge, siis peatati protsessi ja kasutajale kuvati veateate. Kui viga pole, siis andmeedastus õnnestus. Praegu saate FTP -protokolli abil alla laadida kõike: filme, muusikat, dokumente, programme, draivereid ja pilte.

FTP kasutab kliendi-serveri mudelit. FTP -server annab omakorda juurdepääsu sisselogimise ja parooli kaudu, jälgib edastuste ja andmete kvaliteeti ning kuvab kasutajale ainult neid andmeid, mida ta peaks nägema.

Kuigi see süsteem on väga vana, kasutatakse seda endiselt kogu maailmas ja see on kõigile teada.


Allikad:

https://www.w3.org/Protocols/rfc959/2_Overview.html

https://www.dummies.com/computers/operating-systems/windows-xp-vista/what-is-ftp/

https://www.techopedia.com/definition/293/apple-desktop-bus-adb


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

IT juhtimine ja riskihaldus

Põnevad IT lahendused kolmest erinevast aastakümnest

Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest