Kuidas saada häkkeriks (Hacker-HOWTO)

Tänapäeval paljud inimesed tajuvad häkkereid kui negatiivset osa ühiskonnast. Meedia süüdistab neid kõigis küberkuritegudes, eraldamata mõisteid nagu häkker ja kräkkija. Pärast Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO lugemist on minu arvamus häkkeritest palju muutunud ja ma tahaks teid sellega tutvuda tänases blogis.

Kõigepealt tahaksin käsitleda sellised kaks mõistet nagu häkker ja arvuti kräkkija. Artikli autor annab mõista, et kräkkija on see, kes tungib süsteemidesse, mitte aga üldse häkker, nagu ühiskonnas tavaliselt arvatakse. Häkkerid omakorda loovad neid süsteeme ja toetavad neid. Selleks et olla häkkerina, peab inimene oma oskusi pidevalt arendama ja täiendama. Kui tavaliselt arvatakse, et häkker peab oskama ainult programmeerida, siis see pole kaugeltki nii. Artiklis tuuakse välja nimekirja, mida inimene peab teadma ja oskama selleks, et kuuluda sellesse suure kogukonna hulka. 

Kõigepealt peaks oskama programmeerimist. Artikli autor soovitab alustada Pythoni keelest, kuid  mitte peatuda ühel keelel. Programmeerimine, nagu paljud hobbisid, nõuab palju harjutamist, kuni jõuate õigele tasemele. Artikli teine ​​autor käsitleb "unixoidi" operatsioonisüsteeme ja soovitab algajal häkkeril neid uurida ja kasutada, kuna need on avatud lähtekoodiga. Häkkerite jaoks on väga oluline ka suurepärane inglise keele oskus. See on vajalik selleks, et häkkerid saaksid oma erinevaid IT-lahendusi häkkerarvutile selgitada.

Rääkides häkkerite kogukonnast, see on häkkeri elu üks tähtsamaid osi. Häkkerid aitavad sageli üksteist ühiste eesmärkide saavutamiseks. Häkkerid on omakorda nagu eriline subkultuur, omade reeglite ja korraldustega. Näiteks on neil häkkerite kogukonnas reegel, et häkkeriks võib nimetada ainult inimest, kelle teised häkkerid ära tunnevad. Selline reegel näitab selle kogukonna tõsidust.

Üldiselt peaksid paljud inimesed pärast selle artikli lugemist oma arvamust häkkerite kohta muutma, kuna viimastel aastakümnetel loodud pilt erineb suuresti sellest, kes häkkerid tegelikult on. Rääkisin lühidalt ära Eric S. Raymondi peamised mõtted, kuid siiski soovitan seda lugeda, kuna see on väga informatiivne ja huvitav.


Allikas:

E. S. Raymond, "How to become a hacker," 2001. [Veebis]. Saadaval: http://www.catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

IT juhtimine ja riskihaldus

Põnevad IT lahendused kolmest erinevast aastakümnest

Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest